JO19 klimt langzaam omhoog op ranglijst

Scoren blijft het voornaamste probleem

Na 2 opeenvolgende overwinningen gingen we vandaag vol vertrouwen op pad naar Herten voor de wedstrijd tegen SHH. Na 5 wedstrijden hadden zij 1 punt minder dan wij en stonden daarmee op de ranglijst 2 plekken onder ons. Het was vooraf lastig in te schatten hoe sterk zij precies zijn, want goede resultaten werden afgewisseld met slechtere. Vorige week hadden ze gelijk gespeeld tegen het tot dan toe puntloze nummerlaatst ODA. Het beste was dus om gewoon maar van onze eigen kracht uit te gaan. Karim was helaas ziek en bij Quin moest de warming up uitwijzen of hij zou kunnen spelen. Helaas bleek dit niet het geval te zijn. Hoewel we in Tegelen nog vertrokken bij zonnig en rustig weer was het weer in Herten heel anders. De lucht was betrokken en over het veld stond een stevige wind.

Toen om 16(!) u de scheidsrechter voor het eerst floot hadden we de wind stevig in de rug. En we gingen voortvarend van start; al na een paar minuten hadden we de eerste kans toen Dylan de bal goed voorgaf en Mickey bij de tweede paal kwam inlopen. Maar om de bal te kunnen binnenschieten had hij moeten glijden en dat is iets wat je op kunstgras liever niet doet. Deze mogelijkheid ging dus voorbij maar een paar minuten later was het wel raak. Mickey maakte de loopactie en Damian gaf de steekpass. De verdediger probeerde de bal nog te blokken maar juist door zijn aanraking belandde de bal bij Mickey die de bal vervolgens goed meenam en koel afrondde: 0-1. Volgens de grensrechter en alle anderen met een groenwit hart een ongeldig doelpunt omdat Mickey buitenspel zou staan. Maar volgens de scheidsrechter had de verdediger de bal bewust gespeeld en omdat de bal dus van een tegenstander kwam kon er van buitenspel geen sprake zijn. Hiermee was de terechte voorsprong een feit. Terecht omdat er maar 1 ploeg het spel maakte en dat waren wij. SHH probeerde het wel maar kwam er niet uit omdat we verdedigend goed stonden. Bovendien hadden zij nu de wind tegen en dat was zeker geen voordeel. Zoals een van de leiders voor de wedstrijd al had aangegeven moest deze ploeg het met name van het fysieke hebben en ze gingen inderdaad stevig in de duels. Maar dat hoort erbij en afgezien van een paar overtredinkjes van beide kanten ging er niemand over de schreef zodat de scheidsrechter de kaarten op zak kon houden. Het zorgde er wel voor dat we net niet helemaal lekker in ons spel kwamen. Dit kwam ook deels door het veld waarop de bal af en toe moeizaam liep en de harde wind die er juist voor zorgde dat de bal af en toe doorschoot. Maar met veel inzet werd dit goed gecompenseerd en daardoor hadden we de wedstrijd goed in de greep. Echt gevaarlijk kon SHH dan ook niet worden; de paar kleine kansjes die ze kregen ontstonden door ons eigen toedoen. Ruim in de eerste helft begon Carlos aan een sprint over de linkerflank en kreeg van Iron de bal in de loop mee. Op het juiste moment gaf Carlos de bal voor en de bal kwam bij Mickey die een verdediger in de rug had. Maar Mickey wist zich goed vrij te draaien en schoot de bal langs de keeper voor zijn tweede  van vandaag: 0-2. Hoewel het veldoverwicht bleef kwamen er geen grote kansen meer en zodoende gingen we de rust in met de 0-2 voorsprong. Een verraderlijke stand; aan de ene kant heb je twee punten voorsprong, aan de andere kant is de tegenstander direct weer terug in de wedstrijd als ze weten te scoren. En de wind zou natuurlijk in de tweede helft in hun voordeel zijn.

Niet alleen de wind maakte het verschil, ook de ploegen zelf deden dit. SHH kwam met hernieuwde energie uit de kleedlokalen en bij ons werd de fout gemaakt dat we niet rustig bleven voetballen. Er werd te vaak en te snel voor de lange bal gekozen die we dan vervolgens weer kwijt waren. Het was nu met name SHH dat het spel maakte maar zonder hierbij echt gevaarlijk te worden. 1x kregen zij een goede kans na een voorzet van de rechterkant, maar net als bij onze eerste kans had de inlopende speler hiervoor moeten glijden en ook hier gebeurde dat (gelukkig) niet. Verder wisten ze zich geen echte kansen te creëren zodat onze voorsprong bleef. En zelfs had kunnen worden uitgebouwd. Maar hiervoor moet het vizier op scherp staan en dat is bij ons al vaker het probleem geweest. Ilias schoot na een goede actie via de vingertoppen van de keeper op de paal en even later zette hij Thomas vrij voor de keeper. Deze had zelf niet in de gaten hoe vrij hij stond en schoot te gehaast in. Hoewel de keeper er nog moeite genoeg mee had, had hij hem wel. De laatste grote kans was voor Mickey die een voorzet van links aannam op de borst maar vervolgens iets te veel tijd nodig had om af te werken zodat er niet meer dan een corner inzat. SHH bleef het in de tussentijd proberen maar voor hun begon de tijd inmiddels te dringen terwijl voor ons de wedstrijd wel voorbij mocht zijn. En net toen we dachten dat we de wedstrijd met 0-2 over de streep zouden trekken sloeg er een granaat boven Rik in. Vanaf zeker 25 meter legde een speler van hun aan en via de onderkant van de lat stuitte de bal achter de lijn: 1-2. Zo werd het toch nog weer spannend maar in de resterende 3 minuten wist SHH verder niks meer te bereiken en daarmee hadden we de 3 punten binnen.

Dit zorgt ervoor dat we zijn gestegen naar de 5e plek met hetzelfde puntenaantal als Wittenhorst dat echter iets vaker wist te scoren en daarmee op doelsaldo boven ons staat. Helemaal bovenaan staat nog steeds Laar dat vandaag wel voor het eerst tegen puntverlies aanliep. Uitgerekend tegen ODA, onze volgende tegenstander. Hoewel ze nog steeds onderaan staan lijken ze er aan te komen. Of was het vandaag het derbygevoel dat hun vleugels gaf? We zullen het zien volgende week.