Sportclub Irene JO13-1 – Venlosche Boys JO13-1 (4-0)

Bijzonder effectief JO13-1 wint voor de beker ruim van de Boys

Zaterdag 19 november begon erg vroeg voor de jongens en meid van Sportclub Irene JO13-1. Het (uitstekend functionerend) feestcomité had een gezamenlijk ontbijt in de kantine geregeld. Een keer in een andere omstandigheid met elkaar omgaan, lekker smikkelen, gezellig ouwehoeren, lachen, flauwekullen ed. En, het was weer zeer geslaagd!

Op het eind van de morgen moest de focus toch wel weer om, de Venlosche Boys kwamen op bezoek. Deze keer niet voor de competitie, maar voor de beker. Een blik in de recente historie leert ons dat de Boys twee keer gewonnen hebben, en met een doelsaldo van +4 bovenaan staan, en Irene heeft drie punten met een doelsaldo van +/-0. Spanning alom, want met een overwinning van Irene met twee (of meer) doelpunten verschil gaat de Tegelse club verder naar de knock-out fase, anders de ploeg uit Venlo. De verliezer is afhankelijk van het resultaat tussen sv Blerick (nul punt) en Wittenhorst (drie punten met een doelsaldo van +3). Kleine kwisvraag voor de belangstellenden: welk doelsaldo heeft sv Blerick?
Het is de tweede (en zeker ook niet laatste) keer dat de teams elkaar dit seizoen treffen. In de eerste competitiewedstrijd won Irene in Venlo duidelijk met 0-4. Maar ja, voor de beker gelden andere (mysterieuze?) wetten, en daarbij behalen de Boys de laatste weken in de competitie uitstekende resultaten.

Eindelijk weer eens alle spelers aanwezig, Eline neemt na drie weken afwezigheid haar plek onder de lat weer in. Raar maar waar, als de gegevens ons niet bedriegen is het pas de derde keer dit seizoen dat alle spelers op het wedstrijdformulier staan. De laatste keer dat dit gebeurde was begin september…

Gezien het feit dat de D1 (bekt makkelijker) een aantal weken geleden nieuwe, gesponsorde shirtjes heeft gekregen, kon de huisfotograaf weer aantreden voor het maken van een nieuwe teamfoto. En omdat de JO14 ook in dezelfde shirtjes speelt sloten die ook nog gezellig aan.

Ondanks de regenval van de laatste dagen werd de wedstrijd toch gewoon op het hoofdveld afgetrapt. Irene had besloten om in een ander systeem aan deze wedstrijd te beginnen (4-4-2), dus het was in het begin even wennen en vooral zoeken. En dat was duidelijk merkbaar, zonder kansen te krijgen waren de beginminuten voor de gasten. Bij de eerste de beste keer dat Irene bij de goal van de tegenstander kwam was het echter wel meteen raak. Een corner van Max in de zesde minuut kwam op het hoofd van Julian terecht, en de bal lag in het netje 1-0. Pech was vervolgens het geblesseerd uitvallen van Caner, er stonden nog geen tien minuten op de klok. Maar in de elfde minuut was het weer raak. Opnieuw een corner van Max, en opnieuw een doelpunt van Julian. Deze keer wist ie bij de tweede paal met z’n voet te scoren, 2-0. En hoe bijzonder effectief kan je zijn als vijf minuten later de 3-0 op het bord staat? Na goed doorzetten van Marc en Ruben wist de laatst genoemde op goal te schieten. De keeper hield de bal tegen, maar rolde precies voor de voeten van Max. Met een boogje over de doelman heen wist hij te scoren, 3-0. En dan heb je iets meer dan een kwartier gespeeld, je bent amper bij de goal geweest, laat staan kansen gecreëerd, maar je staat wel met 3-0 voor. En in het restant van de eerste helft veranderde hier weinig aan. Aan Irene kant was nog een poeier van Julian op de paal te noteren, en een schot van Amin dat iets te hoog gemikt was, kansen voor de Boys waren er amper.

Tweede helft. Aan de opstelling veranderde niks, de speelwijze bleef hetzelfde, zelfs de wind had zich tijdens de rust niet gedraaid waardoor de Tricolores nu wind in hadden. Logisch derhalve dat de Boys nu met de wind in de rug speelde, en dat was goed merkbaar. Irene kwam amper van eigen helft af, maar echte kansen kregen de gasten ook niet. De Irene-achterhoede hield goed stand, stond erg goed! Na een kwartier in de tweede helft was echter een fabelachtige redding van Eline nodig om de Boys van een goal af te houden. Een heel erg belangrijke redding, want hoe was het gelopen als de mannen in het oranje-zwart op 3-1 waren gekomen? Een vraag waar we nooit een antwoord op zullen weten, zeker niet nadat een paar minuten later de definitieve beslissing te noteren viel. Een mooie dieptebal van Julian werd door Ruben goed ingeschat. Hij omspeelde halverwege de helft de ver uit zijn doel gekomen keeper, en schoof de bal van grote afstand in het lege doel, 4-0. De wedstrijd was gespeeld, de Boys gaven zich over.

Uiteindelijk een grote overwinning voor de heren en dame van Irene. Op grond van het wedstrijdbeeld niet verdiend, zeker niet in deze hoogte, maar als je bedenkt dat ze voor het eerst in een bepaald systeem moesten spelen een knap resultaat. En het moge duidelijk zijn dat Irene vandaag uitblonk in effectiviteit, want hoeveel echte kansen zullen ze gehad hebben? Zijn op één hand te tellen, en misschien hoeven er aan die hand nog geen vijf vingers te zitten.

Door dit resultaat, en de 0-2 overwinning van Wittenhorst bij Blerick eindigen de drie ploegen op zes punten. Op grond van het doelsaldo bezet Wittenhorst dan de eerste plaats, en Irene gaat over de Boys heen en wordt tweede. De volgende ronde is binnen, het is echter nog niet bekend wanneer de loting zal plaatsvinden. Alle volgers van de JO13-1 zullen in ieders geval met gespannen bilspieren voor de buis gekluisterd zitten wat er uit de koker van de wedstrijdsecretaris van de KNVB komt.

Goed, volgende week gaan we weer verder met de competitie. In een uitduel is vv Someren de tegenstander, een ploeg die net onder de middenmoot terug te vinden is, of, positief gezegd, koploper is van de staartploegen.

Oh ja, als volleerd kwismaster zijn we nog een antwoord op de vraag schuldig: -/- zeven (Boys +/+ 4 plus Irene +/- 0 plus Wittenhorst +/+ 3)