• Toen ruim een jaar geleden corona de wereld op zijn kop zette, had dat ook grote gevolgen voor het amateurvoetbal en dus ook voor Sportclub Irene. Van het een op het andere moment mocht er niet meer gevoetbald worden en werd ons mooie sportpark Bakenbos in eerste instantie akelig leeg. Maar na een tijdje mocht de jongste jeugd weer trainen. Toen werd met een drone een mooi filmpje gemaakt van deze voetballende jeugd. De beelden werden begeleid door het prachtige en zeer toepasselijke nummer You'll Never Walk Alone. Dit clublied van Liverpool is een van de bekendste voetballiederen. Het filmpje ging viral op social media en lokte heel veel positieve reacties uit. Op zaterdagen kwamen commissie-, bestuurs- en andere leden bij elkaar om te bekijken wat er wel en niet kon en om alles in goede banen te leiden. Daarbij kwam van alle geledingen input en werden  vele helpende handjes geboden. Mede hierdoor werd de onderlinge band veel hechter: één van de weinige positieve gevolgen van de coronacrisis. Met alle beperkingen die er vanwege het landelijke coronabeleid waren werd er dus weer getraind bij Sportclub Irene.

  Nieuwe seizoen
  Na de zomervakantie keerde het normale voetballeven grotendeels terug. Junioren en senioren trainden volop en de competities gingen van start. In de zomer was er op de achtergrond veel gebeurd om het sportpark coronaproof te maken. Er werden, grenzend aan de kantine, twee grote tenten gerealiseerd die ervoor zorgden dat het niet te druk zou worden in de kantine zodat de anderhalve meter afstand zonder problemen in acht genomen kon worden. Ook werd er flink geïnvesteerd in materialen zoals ballen, shirt etc.

  Tweede coronagolf
  Helaas sloeg het coronavirus al snel weer toe. De tweede golf kwam over ons heen en de competities werden weer stil gelegd. Sportclub Irene 1 had tot dat moment drie wedstrijden gespeeld. De jongste jeugd en later ook de wat oudere jeugd kreeg wel ruimte om te blijven sporten. Dat werd opgepakt door de jeugdafdeling. Met ongelofelijk veel energie werden allerlei activiteiten georganiseerd zodat de jeugd zich wekelijks kon uitleven en zijn energie kwijtraken op Sportpark Bakenbos. Er mocht getraind worden en later konden ook onderlinge wedstrijden gespeeld worden. Sportclub Irene heeft een grote jeugdafdeling wat erg goed uitkwam, want er kon dus een heleboel tegen elkaar gespeeld worden. Maar er was veel meer. De Irene-cup werd geboren. Eén van de organisatoren hiervan is Stijn Clabbers, trainer van JO13-2, leider 13e seniorenteam en vooral topspeler. Stijn: “De Irene-cup was een individueel winnaarstoernooi. Iedere week werden andere teams gevormd die onderling wedstrijden speelden. Al naar gelang de uitslag werden punten verdiend die een individueel klassement opleverden.” Inmiddels is Irene-cup afgelopen en staat (op het moment dat dit geschreven wordt) de prijsuitreiking nog voor de deur.

  Irene-cup
  Dat de Irene-cup een schot in de roos was laat Sem van der Sommen weten. Sem is 11 jaar oud en verdediger van JO13-2, het team van Stijn. Sem: “Het is jammer dat we niet gewoon met ons eigen team in competitieverband kunnen voetballen tegen andere clubs, maar de Irene-cup gaf ons toch de mogelijkheid wedstrijden te spelen en dat was hartstikke fijn”.  Sem vindt het coronajaar geen verloren jaar. Sem: “We hebben gelukkig toch veel kunnen voetballen, namelijk twee keer per week trainen en op zaterdag de Irene-cup en allerlei andere activiteiten”. “Nu de avondklok pas om 22.00 uur ingaat in plaats van om 21.00 uur, trainen we ook lekker weer anderhalf uur” aldus een gemotiveerde Sem die het liefste iedere dag op het voetbalveld zou staan. Dat zijn team dit jaar niet voor een eventueel kampioenschap zou kunnen strijden vindt Sem niet zo erg: “Ik ben al twee keer kampioen geworden!”.

  Jeugdactiviteiten
  Het was een aardige uitdaging om, behalve de Irene-cup, iedere week een activiteit te organiseren voor de jeugd. Stijn: “We trainden en trainen twee keer per week. Normaal train je ook gericht op de volgende competitiewedstrijd, maar die was er niet. We hebben allerlei wedstrijdvormen gebruikt om de jeugd gemotiveerd te houden”. Dat dit gelukt is bevestigt Sem. Op zaterdag was er dan een activiteit. Zo werden o.a. een 4 tegen 4 toernooi, een mini mix toernooi, een spellendag en een toernooi op een opblaaskussen met boarding georganiseerd. De jeugd heeft zich dus wel geamuseerd. Sem: “Ik ken niemand die van Sportclub Irene af is gegaan. We hebben lekker toch veel gedaan en gevoetbald”.

  Bestuur
  Voorzitter Tom Orval bevestigt het beeld dat de leden Sportclub Irene trouw zijn gebleven. Tom: “We hebben gelukkig geen grote uittocht gezien van leden. In de zomer hebben we er zelfs drie seniorenteams bijgekregen. Maar hopelijk kunnen ook alle senioren weer snel van de mooie voetbalsport genieten. Op dit moment mogen alleen senioren tot 27 jaar weer trainen”. De kantine bleef natuurlijk dicht. Dat scheelde een hoop inkomsten die voor een vereniging als Sportclub Irene heel belangrijk zijn. Maar volgens voorzitter Tom Orval heeft de club zeer goede afspraken gemaakt met de gemeente Venlo en hoefde de huur voor de velden gedeeltelijk niet betaald te worden. Al met al komt Sportclub Irene gelukkig niet in financiële problemen. Ook sponsorcontracten werden verlengd en er werd een sponsor binnengehaald voor de complete Irene-jeugd. Voorzitter Tom Orval: “Het ergste was het niet kunnen voetballen. Daarbij ging het niet alleen om het sporten zelf, maar ook om de sociale aspecten zoals het gezamenlijk drinken van een potje bier na de training of wedstrijd”. Gelukkig is Sportclub Irene wel een uitlaatklep geweest voor de jeugd en voor de ouders. “Die sociale rol in de samenleving hebben we kunnen spelen” aldus Tom Orval.

  Kerstvakantie
  In de kerstvakantie opende Sportclub Irene de poorten voor de hele Tegelse jeugd. Baer Vinken: “Alle jeugd kon dagelijks op ons sportpark lekker komen voetballen. Daarbij hielden vrijwilligers toezicht. Hier is veel gebruik van gemaakt. Zo waren er op de eerste dag maar liefst 100 kinderen aanwezig in leeftijd variërend van 7 jaar t/m 18 à 19 jaar”.

  Regio cup
  Of er in de rest van dit seizoen nog wedstrijden gespeeld zullen worden hangt af van wat het demissionaire kabinet beslist. De KNVB hoopt nog enkele wedstrijden te laten spelen in het kader van de regiocup. Daarvoor worden kleine poules gemaakt van 4 tot 6 teams. Afhankelijk van de startdatum wordt bepaald hoeveel wedstrijden kunnen worden gespeeld. Maar de einddatum kan niet te ver vooruitgeschoven worden, want er moet ook onderhoud gepleegd worden aan de velden zodat deze er bij het hopelijk “normale” volgende seizoen weer pico bello bijliggen.

  Er zijn dus, ondanks de coronacrisis, een heleboel positieve dingen gebeurd bij Sportclub Irene. De club barst van de energie. We kunnen dus net als Barcelona zeggen: Sportclub Irene, meer dan voetbal!

rfwbs-slide