• Sportclub Irene doneert twee busjes vol voetbalspullen aan Ghana

  22 apr 2021
 • Ghana is een prachtig land in Afrika waar de mensen weliswaar in armoede leven, maar waar de bewoners een enorme levensvreugde uitstralen en op een geweldige manier om weten te gaan met de omstandigheden en met het gebrek aan wat wij dagelijkse levensbehoeften zouden noemen.

  Kitase
  In 1999 studeerde Emmy Claessens – sinds 1994 getrouwd met Venlonaar en inspanningsfysioloog Bart van der Grinten - af als tropenarts. Ze besloten in het diepe te springen en het avontuur aan te gaan: ze verhuisden naar tropisch Afrika waar ze eerst 13 jaar in Nigeria zouden wonen en na kort verblijf van bijna een jaar in Pretoria in Zuid-Afrika, uiteindelijk neerstreken in Ghana. Daar werd het kleine dorpje Kitase op een korte afstand van de hoofdstad Accra hun thuis. Emmy en Bart zouden daar vervolgens ruim 6 jaar verblijven.

  Action Boys FC
  In Kitase werd al gevoetbald bij Action Boys FC, maar onder dramatische omstandigheden. Er was één seniorenelftal en één bal die regelmatig lek was en dan gerepareerd moest worden. Er werd gevoetbald op een zandvlakte met stenen die ook nog eens verontreinigd was met afval. Geen enkele westerse voetballer zou ook maar één stap op dat veld zetten. Als voetballiefhebber kwam Bart natuurlijk bij die voetbalclub terecht. Hij sprak af met de coach dat hij op een woensdag zou komen kijken. Bart bezocht de club en zag 60 enthousiaste voetballers achter een versleten bal aanhollen. Hij herkende meteen het talent. Bart van der Grinten: “Bij Nederlandse clubs heb je vaak één of twee echt goede voetballers in de selectie, maar in dat dorpje liep wel een dozijn talenten rond.” Bart vond dat hij iets moest doen voor de club en begon met het schenken van ballen.  

  Voetbal in Ghana
  Voetbal in Ghana is anders dan voetbal in Nederland. De Afrikaanse cultuur is heel hiërarchisch. Dat heeft voordelen en nadelen. De jeugd heeft er nog respect voor ouderen. Als het hoofd van de school bijvoorbeeld de klas binnen komt staat iedereen op en zegt “Good morning, Sir”. Mensen staan klaar voor elkaar en bieden elkaar een helpende hand. Afrikaanse jongeren leren om te wachten tot iemand ze vertelt wat ze moeten doen. Vader is thuis de baas. Wat hij zegt gebeurt en daar kun je niet tegenin gaan. Eigen initiatief wordt niet op prijs gesteld.

  Ook in het voetbal is de coach de absolute baas. Een speler volgt de aanwijzingen van zijn coach blindelings en zonder weerwoord op. Heeft een speler wel commentaar dan kan hij meteen 20 rondjes lopen. Als hij de tweede keer commentaar levert is zijn voetballoopbaan voorbij. Dat een speler niets heeft in te brengen is wel funest voor zijn ontwikkeling als speler.  Bart: “Als we willen dat Afrikaanse voetballers zich ontwikkelen naar een goed niveau, dan moeten we ze aan de hand meenemen zonder ze te kleineren. Ze moeten zich kunnen ontplooien en ze moeten zichzelf leren kennen. Ze moeten leren verantwoordelijkheid te nemen.”

  Daarnaast is tactiek en tactisch inzicht heel belangrijk. Ghana en andere Afrikaanse landen lopen daarbij 20 jaar achter op Europa. Maar er is veel potentie. Bart van der Grinten: “Zet 500 Ghanese jongens tegenover 500 Nederlandse leeftijdsgenoten. Dan zijn 480 Ghanezen sneller, krachtiger, wendbaarder en hebben ze een betere coördinatie dan de Nederlandse jongens.” Het is dus geen wonder dat wanneer dat Ghanese talent wordt gekoppeld aan een Westerse voetbalopleiding, de talenten niet aan te slepen zijn: Memphis Depay, Mohammed Kudus, Brian Brobbey, Thomas Partey, Mario Balotelli, Jordan Ayew, Johnatan Opoku en wat langer geleden Michael Essien, Asamoah Gyan, Anthony Yeboah, Abedi Pele en Sammy Kuffour.

  CO Foundation
  Bart van der Grinten richtte de CO Foundation op, waarmee hij zich inzet voor de toekomst van kinderen in Ghana en in Nigeria. CO staat hierbij voor “Creating Opportunities”. De Co Foundation zorgt voor huisvesting, voeding en voor medische hulp, niet alleen voor voetballers, maar voor het hele dorp en ver daarbuiten. Zo biedt de CO Foundation de jeugd een mogelijkheid om te dromen over een beter leven en dit ook te realiseren door een betere opleiding te volgen. De voetbalclub helpt daar enorm bij. Bart: “Die club geeft de mogelijkheid om op een hele natuurlijke manier in de gemeenschap actief te zijn.” Inmiddels is Bart van der Grinten technisch directeur van de club, al is hij er vanwege de coronacrisis al langer dan een jaar niet meer geweest.

  Donatie Sportclub Irene
  Momenteel lopen er bij de club zo’n 120 voetballers rond in de leeftijd van 8 tot 20 jaar. Bart: “De mensen hebben daar niets. Wat wij hier weggooien aan voetbalschoenen dat is daar fonkelnieuw.” Vandaar dat Bart voetbalmaterialen inzamelt om ze naar Ghana te brengen. Diverse clubs hebben al spullen beschikbaar gesteld. Ook Sportclub Irene gaf in het verleden al onder andere een aantal ballen. Afgelopen week was Bart met een busje terug bij Sportclub Irene om weer spullen in te laden voor Ghana. Een enorm aantal tenues, schoenen, tassen en andere spullen werden in het busje geladen dat tot de nok toe gevuld werd. Bart moest nog een keer terugkomen, want hij kreeg maar de helft mee: er stond nog een half kleedlokaal vol met spullen klaar. Die werden een paar dagen later opgehaald.

  Transport
  De spullen gaan in een grote container, samen met lesmaterialen en gebruikte computers voor de lokale school in Kitase, met de boot op transport naar Ghana om daar de mensen in het dorp en dus ook de voetballertjes weer wat vooruit te helpen. De club, Action Boys FC, speelt op het derde niveau in Ghana, maar niet op gras. Bart: “Kitase ligt op een heuvelachtig terrein. Daar is geen vlak stuk land te vinden. Ons voetbalveld loopt dan ook af. Gras is hier onmogelijk. De regenbuien zijn zeer heftig. Dan valt in een paar uur tijd evenveel regen als bij ons in weken. Het veld zou gewoon van de heuvel af spoelen. Een kantine is er ook niet. Een met hulp van de stichting ‘Boeken steunen mensen’ neergezet schoolgebouwtje wordt op wedstrijddagen gebruikt als kleedlokaal. Dat is echt luxe, want daar zijn ook douches!”

  Uiteindelijk kwam Bart na 20 jaar terug naar Nederland waar hij zich blijft inzetten voor de kansarme mensen in Ghana. Afrika en Ghana zitten voor altijd in zijn hart! Sportclub Irene is blij een bijdrage te hebben kunnen leveren aan de voetballers van Action Boys FC. 

rfwbs-slide