• Wouter van der Ent is bij Sportclub Irene begonnen als hoofd jeugdopleidingen. Maar wie is Wouter van der Ent eigenlijk? Maak kennis met een gedreven man.

  Wouter van der Ent is 45 jaar oud. Hij werd in Noord Brabant geboren, woonde lange tijd in Gelderland en nu sinds ruim een jaar in Hout-Blerick. Hij woont samen met zijn vriendin en 3 kinderen. Wouter zit al 12,5 jaar in het speciaal voortgezet onderwijs in Nijmegen waar hij werkt met kinderen met meervoudige gedragsproblematiek.

  Zijn voetbalcarriére
  Wouter begon als pupil in het Gelderse plaatsje Huissen bij RKHVV. Toen hij daar speelde werd hij gescout door FC Utrecht. Wouter speelde als A-junior bij FC Utrecht en bij jong FC Utrecht. In die tijd trainde hij met de selectie mee onder leiding van Leo van Veen, waar toen spelers als Edwin Gorter, Stefan Postma en Jean Paul de Jong rondliepen, maar hij brak niet door en speelde zijn wedstrijden bij Jong FC Utrecht.

  Hij ging terug naar amateurclub RKHVV. Elke jaar belde De Treffers uit Groesbeek hem. Wouter: “Mij werd gevraagd om bij de Treffers te komen voetballen, maar dat heb ik in eerste instantie niet gedaan. Maar na drie jaar hapte ik alsnog toe”. Wouter van der Ent speelde toen onder leiding van oud Ajacied Edo Ophof bij de Treffers in de hoofdklasse, toen het hoogste amateurniveau in Nederland.

  Maar Wouter bleef maar een half jaar bij de Treffers, want toen werd hij gecontracteerd door Go Ahead Eagles. Dat was in de Sport 7- tijd. Sport 7 was een Nederlandse commerciële televisiezender van de KNVB voor het uitzenden van voetbal. Het was een erg ambitieuze zender die forse bedragen betaalde aan de betaald voetbalclubs in ruil voor de uitzendrechten. Deze clubs konden hierdoor dus extra spelers aantrekken en zo trok Go Ahead Eagles, uitkomend in de eerste divisie, dus Wouter van der Ent aan. Wouter werd topscoorder in de voorbereiding van het seizoen maar raakte toen geblesseerd. Wouter over die moeilijke periode: “Toen ik terug kwam van die blessure zat ik er mentaal doorheen. Ik kon het niet opbrengen om alles te laten voor het voetbal. Ik was te grillig”. Na een jaar ging Wouter terug naar de Treffers waar hij nog enkele seizoenen speelde. Daarna verkaste hij naar hoofdklasser De Bataven in Gendt. Toen de Bataven in de competitie uitkwam tegen de Treffers scoorde Wouter tegen zijn oude club het winnende en enige doelpunt: De Bataven wonnen met 0-1. Na een jaartje De Bataven ging Wouter naar de dorpsclub RKVV Havo in het Gelderse plaatsje Haalderen in landstreek de Betuwe, een zondags vierdeklasser. Daar sloot hij zijn actieve voetbalcarrière af op 31 jarige leeftijd. Wouters favoriete positie in het veld was linksbuiten, maar hij speelde ook jarenlang in de spits.

 • Trainer Wouter van der Ent
  Toen Wouter gestopt was met voetballen bij RKVV Havo werd hij daar meteen hoofdtrainer. Toen haalde hij zijn trainerspapieren. Wouter: “Ik haalde mijn UEFA-B certificaat en ik zat o.a. met Paul Bosvelt (voetballer bij Feyenoord, Manchester City en SC Heerenveen) op de cursus”. Na RKVV Havo werd OBW uit Zevenaar zijn club die hij 4 seizoenen trainde. Dat was een heel succesvolle periode. Wouter: “OBW was een vierdeklasser, maar we promoveerden binnen enkele jaren naar de tweede klasse. We speelde ook nog de finale van de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse, maar die finale verloren we. Na OBW promoveerde Wouter ook weer met AVW 66 uit Westervoort. Daarna verhuisde Wouter van der Ent in eerste instantie naar Blerick en later naar Hout-Blerick vanwege de liefde. Toen hing hij zijn voetbalschoenen voorlopig aan de wilgen. Wouter: "Ik wilde met mijn vriendin eventjes genieten van al het moois dat het leven te bieden heeft. Ik was ook een beetje klaar met de mentaliteit van de huidige voetbalgeneratie. Je geeft als  trainer alles, maar je ziet niet alles terug”.

  Al snel  na de verhuizing naar Hout-Blerick werden de voetbalschoenen toch weer uit het vet gehaald want nu speelt Wouter in het 35+ elftal van HBSV met o.a. Ken Leemans en Paul Jans. Puur voor de lol een balletje trappen met een biertje na afloop. Wouter:  “Leuk om te doen en zeker ook om nieuwe mensen te leren kennen hier”.

  Voetbalschool
  In de tijd van OBW en AVW 66 had Wouter van der Ent een voetbalschool in Gelderland. Iedere vrijdagavond kwamen tussen de 20 en 30 kinderen in de leeftijd van 6 t/m 14 jaar naar die voetbalschool om te spelen. Het ging echt om breedtesport, dus iedereen kon meedoen. Wouter: “Het ging er vooral om dat de kids plezier hadden in het voetbal. Plezier is de basis om te gaan sporten. Zonder plezier lever je ook geen prestaties.

 • Voetbalacademie Leemans & van der Ent
  In Hout-Blerick is oud-profvoetballer Ken Leemans (tussen 2003 – 2005 en 2007 – 2012 speler van VVV-Venlo) de overbuurman van Wouter van der Ent. De twee werden bevriend. Ken had de wens om zijn betaald voetbalervaring over te brengen op de jeugd. Maar Ken wilde dat niet alleen doen. Hij had iemand nodig om dat mee samen op te zetten. In het begin van de coronaperiode gingen Wouter en Ken rond de tafel zitten en werd voetbalacademie Leemans & van der Ent opgestart. Wouter: "We werken allebei vijf dagen in de week, dus de voetbalacademie hoefde geen winstgevende onderneming te zijn. Alles wat we verdienen, investeren we weer in materialen voor”. Het doel van de voetbalacademie is tweeledig:
  1 kinderen het een en ander leren
  2 kinderen voetbalplezier te geven door op een bepaalde manier te trainen: trainen om ze voetballend beter te ontwikkelen.

  In vakanties organiseert de voetbalacademie voetbaldagen met allerlei voetbal gerelateerde activiteiten. De voetbalacademie bestaat nu ruim een jaar en heeft ook trainingsdagen verzorgd bij Sportclub Irene, HBSV, VV Kessel en FCV-Venlo. Daarnaast zijn er trainingsmodules in voor- en najaar waarin we echt specifiek trainen in de voetbalontwikkeling van de kinderen. Wouter: “Inmiddels hebben we onze eigen kledinglijn en zien we steeds meer kinderen in onze mooie tenues rondhuppelen. Dat maakt ons ook wel trots”.

  Sportclub Irene
  Via de voetbalacademie kwam Wouter van der Ent in contact met Sportclub Irene. Dat liep via jeugdvoorzitter Hans Schreurs jr. die als vrijwilliger meehielp bij de voetbaldagen van de voetbaladademie. Bij Sportclub Irene was er een vacature (hoofd jeugd opleidingen) en Hans vroeg of iemand van de voetbalacademie daar iets in zou kunnen betekenen. Wouter: “Ken Leemans is hoofd opleidingen bij HBSV dus toen bleef dus er één naam over, namelijk die van mij.”
  Wouter gaat zich in eerste instantie bezig houden met de jongste jeugd. Het doel is om in de breedte spelers beter te maken. Het gaat dus om alle spelers en speelsters en niet alleen de talenten. Wouter: “Ik kijk niet in welk team een kind speelt, maar ik kijk naar wat hebben kinderen nodig voor een goede basis. Talent ontwikkelt zich bij kinderen vanzelf. JO9-4 is voor mij even belangrijk als JO9-1".

 • Spelertjes beter maken kan door het aanbieden van trainingsvormen waarmee iedereen zich kan ontwikkelen. Wouter: “De een heeft meer talent dan de ander. Maar het is de bedoeling dat iedereen die uiteindelijk van een klein veld naar een groot veld gaat dezelfde oefenstof heeft gehad. Een stukje herkenbaarheid in de jeugd van Sportclub Irene.” Het is dus de bedoeling dat iedereen op een bepaalde manier gaat trainen. Wouter gaat trainers begeleiden en ondersteunen zodat ieder jeugdlid een zelfde soort training krijgt. Bepaalde oefeningen komen terug naarmate kinderen ouder worden. Dat is niet saai want oefeningen kun je op meerdere manieren aanbieden. Wouter: “Voetballen doe je vanuit je voorvoeten en dus is het voetenwerk heel belangrijk. Met goed voetenwerk voorkom je blessures en wordt je motorisch sterker. Als je controle en stabiliteit over je lichaam krijgt dan leer je ook controle over de bal te krijgen. Dat leer je o.a. door te trainen met loopladders. In het begin zijn die loopladderoefeningen best moeilijk, maar na een paar trainingen begint het te komen.”

  Thomas Rogge neemt de oudere jeugd voor zijn rekening. Maar als daar vraagstukken liggen qua tactiek en trainingen praat Wouter dat met Thomas door. Wouter: “Trainers kunnen altijd bij me terecht als ze ergens tegenaan lopen. Ik kan ze dan ondersteunen door oefenstof aan te bieden waarmee bepaalde specifieke situaties getraind kunnen worden. Ik ben minimaal twee keer per week aanwezig. Op zaterdag kom ik ook regelmatig kijken naar wedstrijden, maar mijn eigen kinderen hockeyen, voetballen en volleyballen en daar wil ik uiteraard ook naar toe. Misschien wel het allerbelangrijkste is de waardering die ik heb voor alle vrijwilligers. Zonder vrijwilligers kan een club namelijk niet draaien. Ik besef maar al te goed dat het best een opgave is er altijd maar te staan in weer en wind. Hier heb ik respect voor en dat is ook de basis van waaruit ik graag mijn bijdrage wil leveren aan de jeugdafdeling van Sportclub Irene”.

rfwbs-slide