1 op de 8 sporters slachtoffer seksuele intimidatie; maatregelen nodig

Zeker twaalf procent van de sporters heeft als kind minimaal één ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag gehad. Seksueel misbruik in de sport moet veel actiever tegen worden gegaan. Dat constateert de commissie die onder leiding van oud-minister Klaas de Vries misstanden in de top- en amateursport in kaart heeft gebracht.

Vier procent van de bijna 2000 sporters tussen de 18 en 50 jaar geeft aan ernstige vormen van seksueel misbruik te hebben meegemaakt, zoals aanranding en verkrachting. Daarbij worden medesporters in meer dan veertig procent van de gevallen als dader aangewezen. Driekwart van de slachtoffers is jonger dan 16 jaar tijdens de eerste ervaring met seksuele intimidatie.

Sporters met een beperking, LHBT-sporters, sporters met een migratieachtergrond en jonge topsporters hebben een verhoogde kans op ervaringen met seksuele intimidatie en misbruik.

De Vries noemt de onderzoeksresultaten onthutsend. ,,De cijfers spreken voor zichzelf. Vaak zijn de slachtoffers jonger dan 16 jaar. Dit is een zeer ernstig probleem waar we met grote urgentie aan moeten werken en niet éénmalig nu even.” Volgens de voormalig minister kijkt de hele samenleving weg van het probleem. ,,Door de #metoo-onthullingen is er nu wel meer aandacht voor.”

Aanpakken

Maatregelen zijn dan ook noodzakelijk, stelt de commissie, zowel voor de aanpak van incidenten én voor preventie. Er wordt te weinig gedaan met meldingen van slachtoffers en als er wél wordt ingegrepen zijn de sancties ‘in de meeste gevallen mild’. Van de meldingen bij het Vertrouwenspunt Sport – gemiddeld zeventig per jaar – is onbekend wat daarmee gebeurt. Van het doen van aangifte bij de politie wordt vaak afgezien.

De commissie doet in het rapport een aantal aanbevelingen. Zo moet het melden van seksuele intimidatie verplicht worden gesteld. Ook leden van sportclubs die op de hoogte zijn van misstanden moeten dat verplicht melden bij het bestuur. Die moet vervolgens een onderzoek instellen en indien nodig stevig optreden. Gaat het om strafrechtelijke vergrijpen, dan moet altijd contact worden opgenomen met de politie.

Naast een verplicht meldplicht roept de commissie sportclubs op ondersteuning vanuit Slachtofferhulp Nederland te regelen voor slachtoffers, moeten drempels voor tuchtzaken worden weggenomen en zouden sportclubs een keurmerk – ‘Veilige Sportvereniging’ moeten krijgen als ze aan alle eisen voldoen.

,,Er wordt teveel weggekeken in de sport”, zegt De Vries. ,,Er wordt veel te weinig aangifte gedaan. Het is tijd voor permanente actie, niet alleen zo nu en dan zeggen dat we iets heel erg vinden.”

Politiek

De onderzoekscommissie beveelt de ministers van Justitie en Veiligheid aan onderzoek te doen naar het wisselend aantal meldingen van seksueel misbruik, het aantal (onbehandelde) aangiften, vervolgingsbeslissingen en rechterlijke uitspraken in ernstige zedenzaken. Ook moet de politiek zich buigen over de lange duur van dit soort procedures. Uit het onderzoek moet blijken of een mogelijk capaciteitsprobleem bij de politie medeverantwoordelijk is.

Minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat een veilige sportomgeving van groot belang is. ,,Seksuele intimidatie en misbruik worden niet getolereerd en elke melding daarvan dient serieus genomen te worden.” Bruin gaat om tafel met de sportsector over de aanbevelingen in het rapport. ,,Er is ook één aanbeveling specifiek aan mij gericht. Deze vraagt om een onderzoek of een wettelijk kader ondersteuning kan bieden voor een veiliger sportklimaat. Deze aanbeveling pak ik op.”

BRON: AD – Maarten van Ast & Cyril Rosman 12-12-17