Uit de oude doos, deel 53

“Uit de oude doos”, nummer 53. Hierin gaan we 100 jaar en zelfs iets meer terug in de tijd. De begin jaren van het voetbal in Tegelen. Met foto’s van 5 verenigingen uit de “stamboom” van het huidige Sportclub Irene en enkele krantenartikelen uit die tijd. Ook nu staan er weer bij een aantal foto’s wat vragen open: wie zijn de personen op de foto en wanneer is deze foto genomen etc.? Kunt u ons hiermee helpen? Stuur dan een mail naar Jan Trepels

Foto 367

Wedstrijd van TVV op veld aan de Hoogstraat/Rivierstraat dat in 1911 in gebruik is genomen. Veld raakt in loop van 1917 in verval en aan eind van dat jaar moet de vereniging het veld verlaten. De dure houten omheining is dan voor en na verdwenen in de kachels van omwonende of gebruikt voor het bouwen van een nieuwe kippenren. Uiteindelijk wordt de grond door de eigenaren aan de gemeente verkocht voor de aanleg van de Rivierstraat.

Foto 368

Pater Jos Dings, oud speler TVV in Belgisch Congo.

Foto 369

Bestuur TVV. Jaartal onbekend. Foto is hoogstwaarschijnlijk in Maastricht genomen. (zie tekst rechterkant foto). TVV, opgericht op 12 mei 1907 is de oorsprong van onze vereniging. Staande v.l.n.r.: Jacobs, Lotje van Dijk, Sjeng Denessen (Buutje), Sjeng Bouwman (secretaris v.d. club, onderwijzer), Ernest Doesburg en Dings (‘t Kruuts). Zittend v.l.n.r.: Bér Hovens (de Witte), Piet Ambaum (Moets), Jacobs en Huberts (Machinist aan spoor, wonende aan de Geldersebaan). Vraag is of iemand weet wanneer deze foto is genomen.

Wedstrijdverslag uit Nieuwe Venlosche Courant van 31 oktober 1917.

Foto 370

Achilles (Steijl) in 1911. Hoogstwaarschijnlijk 2-de elftal. Zittend v.l.n.r.: H. Jacobs, J. Vermeulen en W. Joosten. Knielend v.l.n.r.: J. Stoffels, G. Bex, H. Zwart. Staande v.l.n.r.: Fr. Vermeulen, H. Joosten, Th. Evers, J. Denessen en Ber Hovens. Ber Hovens zou later overstappen naar TVV en nog een belangrijke rol spelen in het Tegelse Voetbal zowel als speler, trainer en Bestuurslid. Achilles is opgericht medio 1908 en op 18 april 1918 gefuseerd met TVV tot TAC (TVV-Achilles Combinatie)

Foto 371

Achilles (Steijl) uit +/- 1910. Foto op terrein Belfelder Zandbergen (Belfeld Noord).
Staande v.l.n.r.: onbekend, onbekend, onbekend, Jaak Leenen, L. Peereboom, Sjeng Gubbels (mamie), J. Engels (van de bakker, Michaelstraat/Parkstraat), Bernard Gubbels en onbekend. Zittend v.l.n.r.: Piet Gubbels, Didden? en Jaak Poeth (Rolandstraat).
Weet iemand de ontbrekende namen en of de naam Didden juist is?

Uit Sportblad van 7 februari 1918

Foto 372

T.V.C. in de begin Jaren. V.l.n.r.: J. Schouwenberg, H. van Deursen, J. Karis, A. Gielen, H. Timmermans, P. Peeters, G. Hovens, J. van Deursen, J. Denessen, J. Holtman en J. van den Borst. T.V.C. is opgericht met Pasen in 1910. T.V.C. (Tegelsche Voetbal Vereniging) was de officiële naam van de vereniging maar de voetbalbond hanteerde de naam T.S.C. bij de wedstrijden. Hierdoor ontstond er wel eens verwarring. De reden hiervoor is niet bekend maar is hoogstwaarschijnlijk omdat er nog een 2-de vereniging was met de naam T.V.C. Hier kwam een einde aan toen op 19 april 1914 de vereniging de naam wijzigde in Geel-Blauw.

Foto 373

1-Ste elftal Tiglia-Avanti. Jaartal onbekend. Boven v.l.n.r.: “Witte” v. Verlinden, Sef Perry, Piet Gubbels, Frens Ketels, Sjeng Denessen en Wiel Willems, Beneden v.l.n.r.: Sjeng Lamers, Rien Lamers, Herman of Pau Koppers, Handrie Ketels, Huub Ambaum en Wiel Joosten. Onbekend wanneer vereniging is opgericht. Waarschijnlijk 1917 of 1918. Eind 1919 is de vereniging (of gedeeltelijk) opgegaan in T.A.C.

Nieuwe Venlosche Courant van 14 augustus 1919

Foto 374

1-ste elftal T.A.C.. Jaartal onbekend. Zittend v.l.n.r.: H. Holten, P. Ambaum, Th. Linssen. Knielend v.l.n.r.: W. Beurskens, J. Denessen. Staande v.l.n.r.: J. Verlinden, P. Gubbels, S. Hovens, K. Clabbers, E. Doesburg. Op de foto ontbreekt de 11-de speler Th. Wilms.
Wie weet uit welk jaar deze foto is?

Foto 375

1-ste Elftal T.A.C., seizoen 1924-1925. Kampioen 1-ste klasse R.K.F. V.l.n.r.: J. Jansen, J. Verlinden, S. Hovens, J. Wetsels, W. Beurskens, J. Ververgaert, Frans Swinkels, Th. Peeters, J. Denessen, K. Clabbers, H. Gubbels en J. Beurskens.

Foto 376 (TAC_010)

Dezelfde foto als foto 375. Alleen nu in kaartvorm (voor- en achterkant) en personen op achtergrond en nog onbekend persoon rechts naast de spelers. Weet iemand de naam van deze persoon?

Uit Limburger Koerier van 17 mei 1920. Diverse spelers van T.A.C. vertegenwoordigde het Noord-Limburgs voetbal elftal. Ook Geel-Blauw uit Tegelen was vertegenwoordigd in dit elftal.