Teamindelingen seizoen 2017-2018 binnenkort bekend

Deze week wordt de opzet /nieuwe indeling voor het komende seizoen  2017-2018 bekend  gemaakt.

Vooraf willen we iedereen graag over het navolgende informeren.
De sportteams voor volgend seizoen worden samengesteld. Een kind dat niet naar een hoger team kan, is vaak teleurgesteld, en de ouders ook. Hoe hiermee om te gaan?
Verboden is het allemaal niet, maar er zijn wel een paar dingen die je volgens ons níet moet zeggen tegen een kind dat net gehoord heeft dat het niet is geselecteerd voor een hoger team. Dat de trainer er geen bal verstand van heeft. Dat er in het lagere team toch ook heel leuke kinderen zitten. Dat ze in het hogere team keihard moeten werken. En zeg al helemaal niet tegen je zoon/dochter dat het je enorm tegenvalt dat ‘ie niet beter heeft gepresteerd.

‘Geef ruimte’

“Benoem de teleurstelling, die mag er zijn”, adviseren wij. Maar ga niet mee in de boosheid of het verdriet. Laat de zaak even rusten, geef ruimte, zodat het kind zelf tot de conclusie kan komen dat er ook wel voordelen zitten aan spelen in een lager team. “Dan blijft het naar onze mening veel beter hangen dan als je dat zelf voorkauwt”,

Zo’n tegenvallende indeling in een voetbalteam is een pedagogisch moment: een oefening in het omgaan met teleurstellingen. “Ouders vinden het moeilijk het ongemak van hun kinderen te aanvaarden”, Je wilt geen verdrietig kind, het moet zich senang voelen. Maar tegenslagen en frustraties komen voor. Het gaat niet zoals je gehoopt had, en als dat met redenen is omkleed, dan moet het kind dat accepteren.”

Net als de kinderen zijn ook de ouders het niet altijd eens met de beslissing van de selectiecommissie. In de meeste kinderen schuilt nu eenmaal geen Arjen Robben en als die er echt in zit, dan komt die er heus wel uit..

Balans leren

Een andere club zoeken voor het kind, daar is hij niet voor. “Dan leer je het kind: als ik geen gelijk krijg, dan ga ik naar een ander. Dit is een spel dat kinderen moeten leren spelen, ze komen het ook tegen bij een nieuwe klasse-indeling of bij de overgang naar een nieuwe brugklas. Ze moeten de balans aanleren tussen schaapachtig volgen en té kritisch zijn. Ze moeten leren struikelen.”

Eigen emoties

Sportclub Irene raadt moderne ouders aan hun eigen emoties bij zo’n beslissing te onderkennen. De ouders voelen vaak diep in hun hart ook wel dat hun kind gewoon niet zo goed is op dat moment,….. . Maar als Sportclub Irene waken we ook voor de torenhoge verwachtingen bij ouders over de sportieve prestaties van hun kroost. We snappen dat ouders er moeite mee hebben als die niet uitkomen: “Dit komt heel dichtbij, je denkt dat je kind echt talent heeft en dan valt dat tegen.”

WE adviseren dat de ouders hun eigen gevoelens niet projecteren op het kind. Ouders kunnen zelf bijvoorbeeld moeite hebben met een nieuw team omdat ze het zo leuk hadden met de ouders van het oude. “Dat is te begrijpen, maar niet behulpzaam voor het kind”, vinden wij… We weten heel zeker dat ook status in het geding is. ‘Mijn zoon/dochter speelt in het eerste!’ – wie wil dat niet kunnen zeggen?

Sportclub Irene:
“Kinderen zijn zo een verlengstuk van jezelf. Maar je moet dat los zien. Een kind mag zijn eigen weg gaan.”