Nieuwjaarstoespraak 2018

Op de nieuwjaarsreceptie gehouden op 6 januari 2018 heeft de voorzitter namens het bestuur de volgende boodschap uitgesproken:

Beste leden van de Sportclub Irene-familie,

Graag willen we kort met u vooruitblikken op komend jaar. Een belangrijk jaar voor Sportclub Irene. Na een succesvol 2017, met het kampioenschap van ons eerste elftal als hoogtepunt, willen we komend jaar graag een volgende stap zetten in de sociaal maatschappelijke ambitie die we als vereniging hebben om de mensen hier in Tegelen en Steyl te binden.

We kregen afgelopen week een staatje van de KNVB onder ogen dat ons inzicht verschaft in het ledenaantal van de Venlose verenigingen. Het blijkt dat Irene met 873 leden, waarvan 650 spelend, verreweg de grootste sportvereniging van Venlo is. Groter dan welke vereniging dan ook. Dat is mooi en daar zijn we trots op.

Tegelijkertijd hebben we de indruk dat het belang van een sportvereniging in zijn algemeenheid momenteel niet altijd door iedereen erkend wordt en dat daarmee niet alle mogelijkheden benut worden die we als vereniging kunnen bieden.

Sport is belangrijk. Heel belangrijk. Alle onderzoeken wijzen dit uit. En wordt steeds belangrijker in de gezondheid van mensen. Een sportvereniging heeft steeds meer een spilfunctie in het gezond zijn en blijven van individuen. In een samenleving die steeds individualistischer wordt is een sportclub een omgeving die de mensen bindt. Op de sportvereniging wordt werken aan je gezondheid gecombineerd met het uitoefenen van je hobby, terwijl je ook nog eens midden tussen de mensen staat. In onze ogen wordt dit een steeds belangrijker item, juist in een tijd dat individuen zich steeds meer terugtrekken uit het verenigingsleven.

Toch lijkt het er de laatste jaren op dat het belang van sportverenigingen bijvoorbeeld in de prioriteit van de overheid niet altijd die aandacht krijgt die het volgens ons verdient. Dat is te betreuren en een gemiste kans.

Kijk naar onze locatie hier op de Bakenbos. Ooit met veel ambitie aangekondigd als één van de drie sportieve omgevingen in de gemeente Venlo.
Natuurlijk hebben we hier nog steeds een fantastisch sportpark dat er zoals altijd super verzorgd uitziet. Hier danken we onze klussenploeg hartelijk voor.

Maar nog steeds zijn we niet in staat om trainingen en wedstrijden aan te bieden als het een paar dagen achter elkaar geregend heeft. Zoals we afgelopen maanden weer mochten meemaken. Daar kunnen we als vereniging niks aan doen. Maar, wat dat betreft zou bijvoorbeeld een kunstgrasveld zeker geen overbodige luxe zijn.

Gesprekken in het verleden in dit kader hebben helaas niet geleid tot een oplossing, waarna het de laatste jaren stiller is geworden. Te stil naar onze smaak. Wij denken dat het de komende jaren tijd wordt om weer serieus te kijken naar de ontwikkeling van de Bakenbos als sportieve omgeving met de mogelijkheid om hier met commerciële partijen meer te doen als dat we nu doen. Dat we hier intensief met andere verenigingen zullen moeten samenwerken is duidelijk en lijkt ons ook geen probleem.

Wij zien als bestuur de kansen van een dergelijke ontwikkeling en nodigen straks het nieuwe stadsbestuur van de Gemeente Venlo van harte uit om deze uitdaging samen met ons op te pakken.

Zoals gezegd: sportverenigingen blijven ook de komende jaren heel belangrijk voor de burgers en hebben die cruciale sociaal maatschappelijke rol in de samenleving. Wij willen als Sportclub Irene deze rol blijven spelen en willen dan ook graag met de Gemeente als partner de juiste stappen gaat zetten de komende jaren.

Het bestuur zal binnenkort bij het nieuwe stadsbestuur pleiten voor samenwerking op dit vlak. Wij houden u op de hoogte.

Ik wens u namens het voltallig bestuur een sportief en vooral gezond 2018 toe.

Dank u wel.

Tom Orval,